Una dintre cele mai complexe resurse pe care natura ne-o ofera este mierea naturala de albine care mult timp a avut doar rolul de a fi un inlocuitor al zaharului. Dar lucrurile s-au schimbat si, in prezent, mierea de albine este considerata a fi un “super-aliment” cu o valoarea terapeutica extraordinara data de continutul mare de vitamine (complexul B, vitaminele C, A, D si K), aminoacizi (gluconic, fosforic, formic, lactic, citric), acizi organici, minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, dar si cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod) enzime provenite de la albine si bioflavonoizi si antioxidanti.
Cand este consumata, cei mai buni nutrienti obtinuti de la floarea de unde albina a cules mierea sunt imediat absorbiti in organism. Dintre vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B si, in cantitati ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. Toate tipurile de miere contin in cantitati mici laptisor de matca, cea mai bogata substanta naturala in acest tip de hormoni. Asadar, consumul zilnic de miere furnizeaza sistematic organismului acest ajutor hormonal .
Vom enumera mai jos o parte dintre beneficiile mierii de albine, pentru a va arata de ce ar trebui sa o includem zilnic in alimentatia noastra.
1. Mierea de albine este o metodă de preventie pentru unele afectiuni :
Diabetul – Conform multor specialisti in domeniu sănătății , prin substituirea in totalitate a zaharului cu miere de albine, sansele de aparitie a diabetului se reduc cu pana la 60-70%. Pentru evitarea aparitiei diabetului la copii si tineri, afectiune incurbila pana in prezent, specialistii recomanda folosirea exclusiva a mierii naturale de albine ca indulcitor.
Obezitatea – Si in acest caz, este recomandata inlocuirea in intregime a zaharului cu miere de albine ca un prim pas in combaterea afectiunii. Aceasta boala, care afecteaza din ce in ce mai mulți oameni, este strans legata de dependeta creata de zahar. Mai mult de 60% din persoanele care au probleme cu obezitatea sunt dependente de zahar si, implicit, de produsele care il contin, in special dulciurile. Mierea, spre deosebire de zahar, nu da dependenta si potoleste pofta de dulce.
Cariile dentare – Cariile dentare afecteaza 98% din populatia lumii, fiind astfel cea mai intalnita afectiune. Ca si in cazurile descrise anterior, unul dintre factorii declansatori ai acestor probleme de sanatate este zaharul care produce tulburari metabolice ce favorizeaza aparatia cariilor. Pentru a ne feri de carii, medicul specialist recomanda, de asemenea, inlocuirea zaharului din alimentatie cu miere de albine.
Pana acum 200 de ani, cand zaharul a devenit parte din alimentatia oamenilor, mierea naturala de albine era principalul indulcitor utilizat. Introducerea zaharului in alimentatie a dus la cresterea exponentiala a numarul de cazuri de carii dentare, diabet si obezitate.
Constipatia – este o problema care afecteaza un numar mare de persoane. Mierea de albine ofera solutia pentru rezolvarea acestei probleme: 2 lingurite de miere naturala de albine in fiecare zi, in stare lichida si, pe cat posibil, cat mai proaspata (productie din anul in curs). Mierea de albine nu irita mucoasa aparatului digestiv, favorizeaza tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea rapida a toxinelor din corp.
Osteoporoza – este o boala ce afecteaza in principal populatia feminina a planetei, apare atunci cand organismul nu sintetizeaza suficienti hormoni responsabili cu fixarea calciului in oase (estrogeni). Insa, mierea naturala de albine contine cantitati mici de laptisor de matca care este cea mai bogata resursa naturala de hormoni estrogeni. Astfel, consumul de miere naturala de albine ofera organismului un ajutor hormonal esential in prevenirea acestei afectiuni.
Menopauza prematura – poate fi evitata cu pana la 10 ani prin consumul zilnic de miere de albine. Impreuna cu legume si fructele consumate crude, mierea naturala de albine ajuta la stimularea activitatii ovarelor si, implicit, intarzie aparatiei menopauzei.
Lipsa de calciu si magneziu – Mierea de albine contine astfel de substantec in cantitati mici, insa folosirea acesteia in locul zaharului ajuta la prevenirea acestor carente. Spre deosebire de zahar, mierea nu consuma si nu impiedica asimilarea acestor doua minerale esentiale.
Ulcerul – poate fi combatut prin consumul zilnic de miere de albine. Bacteriile benefice pe care mierea le contine (probiotice, bifido bacterii si lactobacterii) lupta impotriva bacteriei Helicobacter pilori care este responsabila de aparitia gastritei, care poate sa duca la ulcer.
Boli cardiace – Mierea de albine consumata cu scortisoara ajuta la revitalizarea arterelor si venelor inimii. Consumul regulat al acestui amestec poate reduce colesterolul cu pana la 10% si poate reduce riscul aparitiei atacului de cord.
2. Mierea de albine este cel mai puternic si cel mai rapid energizant natural
Vitaminele si mineralele din mierea de albine sunt foarte usor asimiliate de organism oferindu-ne un tonus bun si un impuls rapid de energie. Mierea naturala -glucoza si fructoza- intra direct in sange, ceea ce duce la cresterea nivelului de zahar din sange oferind organismului unboost de energie instant. Este cunoscut faptul cadieta sportivilor se bazeaza in principal pe consumul de carbohidrati, insa, desi fiecare lingurita contine doar 17g de carbohidrati, mierea natura de albine, este recomandata inclusiv sportivilor, mai ales in exercitiile de rezistenta mai lungi. Glucoza din compozitia mierii naturale este chiar mai eficienta decât uleiul de cbd pentru a creste anduranta si nivelul de energie.
3. Mierea de albine alunga insomniile
Insomnia a devenit o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multa populatie. Consumul de miere de albine ajuta la cresterea nivelul serotoninei, hormon responsabil cu starea de spirit, de unde si denumirea de “hormonul fericirii”. Serotonina este transformata de organism prin sistemele sale in melatonina, care este compusul chimic care regleaza durata si calitatea somnului. Consumul unei lingurite de miere de albine inainte de culcare combate insomniile si va va ajuta sa aveti un somn mai linistit.
4. Mierea de albine ajuta la ameliorarea alergiilor de sezon
Pentru ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere este recomandat consumul zilnic al unei lingurite de miere cu doua luni inainte de inceperea sezonului care inrautateste simptomele alergiilor. Desi mierea contine polen, care este unul din factorii care determina aparitia alergiilor, consumul mierii de albine prin cantitatea mica de polen pe care o contine ajuta corpul sa se obisnuiasca cu prezenta acestuia in organism si, astfel, simptomele se amelioreaza.
5. Mierea de albine, ajutor in tratarea ranilor si arsurilor
Beneficiile mierii de albine nu se rezuma doar la consumarea ei si la prelucrarea acesteia de organism. Mierea poate fi folosita si pentru uz extern in tratarea ranilor si arsurilor minore.
Ranile si arsurile se vindeca mai usor daca pe zona afectata se aplica putina miere naturala de albine si se bandajeaza. Efectul se datoreaza proprietatilor antibacteriene care impedica aparitia infectiilor si grabesc procesul de vindecare si cicatrizare. Datorita consistentei deosebite, mierea impiedica patrunderea bacteriilor in rana.
6. Mierea de albine este secretul frumusetii pielii, parului si a tenului.
Beneficiile mierii de albine nu se reduc doar la proprietatile curative si de preventie ale consumului zinic al acesteia, ci se extind catre sfera cosmetica. Mierea de albine este un excelent ajutor in hidratarea tenului si a pielii, dar si pentru mentinerea unui par sanatos. Majoritatea mastilor naturale pentru fata contin si o lingurita de miere indiferent de tipul de piele datorita proprietatilor antimicrobiene si antifungice. Aplicarea pe scalp a unei solutii preparate din miere si apa calduta evită problemele scalpului, cum ar fi pielea uscata sau neplacuta matreata.
7. Mierea de albine este leac pentru mahmureala
Datorita concentratiei mare de fructoza, consumul de miere accelereaza oxidarea alcoolului in ficat. Dupa o noapte de excese, mierea va va ajuta sa eliminati mai repede alcoolul din organism.
8. Mierea naturala este aliatul perfect in lupta cu kilogramele in plus
Toate diete de slabit incep cu recomandarea ferma de a elimina zaharul in proportie cat mai mare din alimentatia zilnica. Inlocuirea acestuia cu miere naturala de albine este, dincolo de aspectul sanatatii, un ajutor in lupta cu kilogramele. Prin continutul egal de glucoza si fructoza, mierea ajuta la arderea grasimilor, dar mai ales potoleste pofta de dulce.