Mai ales in cazul copiilor mici, se stie ca dezvoltarea acestora depinde crucial de interactiunile dintre parinte si copil. Astfel de relatii copil-adult care sunt receptive si atente, cu o multime de interactiuni de raspuns de o parte si de alta – construiesc o baza solida in creierul copilului pentru dezvoltarea si procesul de invatare viitor.
De asemenea, sunt cruciale pentru construirea relatiilor, iar relatiile puternice parinte-copil vor avea un impact important in sanatatea emotionala a copiilor. Construirea unei bune fundatii in copilarie va fi cu atat mai utila in perioda de adolescenta, deoarece un adolescent care are o relatie buna cu parintii, mult mai probabil ca nu-si va incepe viata sexuala prea devreme si nu va intra in incurcaturi.
Autorul Solomon Marcus, în cartea sa “Jocul ca libertate”, afirmă că: “jocul este în primul rând o manifestare a libertății la care are dreptul ființă umană.” Așadar, jocul este una dintre căile naturale prin care copilul mic înțelege mai bine lumea înconjurătoare, o apropie și o integrează în propriile înțelesuri.
Mediul din jur îl fascinează, iar adultul este dator să-l însoțească și să-l încurajeze să dea frâu liber energiei sale vitale, să-și dea voie să se manifeste și să fie curios: “Copiii dobândesc informații despre lume, adică modul în care noțiunile se desprind pornind de la diverse experiențe.”
Prin joc, copilul își creează propria lume, dar dacă nu este lăsat suficient să facă asta ajunge să nu-și dezvolte propriul potențial la maximum. Prin joc se manifestă energia lui vitală, curiozitatea pură și are nevoie de un partener să-l însoțească în călătorie. Jocul implică toată ființa și îl pune în legătură cu el însuși: “Nimic nu luminează mai mult gândirea unui copil decât jocul.”
Copiii cand sunt mici nu au nevoie de planuri foarte elaborate pentru a se distra. Acest tip de activitate satisface spontaneitatea lor innascuta si dorinta lor de a fi aproape de tine cand pregatesti masa sau faci curat in bucatarie. Acum, in lumea moderna, inca de mic, incercam sa-i creem un loc de joacă , un spațiu special amenanjat pentru el.
Multe dintre aceste spatii sunt echipate cu gropi cu nisip, roată, balansoare, scrâncioburi, tobogane, bănci, arcade de cățărat și altele. Printre primele achizitii din viata copilului nostru este un balansoar de bebelusi care o bună perioadă de timp îl va fascina pe acesta .
Balansoarele sunt uneori asociate cu bătrânețea și bunicii, sau cu îngrijirea copiilor, deoarece legănarea liniștește copiii care plâng. Balansoarul este un tip de scaun cu doua tălpi de lemn curbate fixate la capătul de jos al picioarelor (una pe picioarele din stânga și una pe cele din dreapta). Balansoarul se sprijină pe podea în numai două puncte, astfel că persoana așezată poate să se legene înainte și înapoi schimbându-și poziția centrului de greutate sau împingând ușor cu picioarele. Balansoarele sunt considerate relaxante datorită mișcării lente și copii adoră să se joace în ele .
Vizitați ți citiți informații importante despre mine .
Sunt, de asemenea, comode și ergonomice, deoarece atunci când cineva se așază fără a se legăna, balansoarul se inclină în spate până când centrul de greutate se stabilizează, asigurând ocupantului o poziție foarte relaxată. Atunci cand vedem un leagan ne amintim cu drag de copilarie. De curand fata unui prieten de familie a nascut un baietel. Fericitul bunic, inca dinainte de nasterea bebelusului ne tot intreba oare ce cadou sa-i faca micutului astfel incat sa fie o mare bucurie atat pentru parinti cat si pentru mica faptura.
Orele de joaca se pot prelungi acum intr-un mod si mai minunat daca ai la indemana un balansoar bebelusi. Acesta poate fi folosit pe o perioada destul de indelungata, in functie de modelul ales, iar distractia va fi nelipsita. Asa ca un cadou mai frumos nu se putea. Un balansoar pentru bebelusi linisteste bebelusul cu melodii relaxante sau il distreaza datorita jucariilor adorabile care se regasesc pe bara de jucarii.
Cei mai multi parinti sunt tentati sa le cumpere copiilor lor jucarii educative, deoarece este bine de stiut ca lucrurile invatate in joaca se fixeaza mult mai bine. Motivul este unul cat se poate de simplu: jocul sa fie, in acelasi timp si un proces de invățare.
Inca din primele luni din viata, fiecare incearca sa cumpere jucarii bebeluși , inca inainte de a invata sa apuce obiecte sau sa se ridice. Cel mic va aprecia cel mai mult jucarii bebelusi, la care poate sa se uite sau pe care le poate asculta. Culorile vii si sunatorile sunt favoritele lui, astfel dezvoltandu-se anumite simturi olfactive sau auditive.
Să intrăm în lumea celor mici și dornici să exploreze necunoscutul
In primele saptamani de viata, nou nascutii nu au nevoie de foarte multe jucarii , pentru ca ei sunt ocupati cu ceea ce le face lor cea mai mare placere: sa manance, sa doarma si sa creasca. Vederea bebelusului e la inceput destul de slaba, de aceea motivele cu contraste puternice si culorile aprinse ii captiveaza atentia pentru ca pe acestea le vede cel mai usor.
Va invata sa aprecieze sunete si muzica linistita , cantecele de leagăn, jucarii de bebelusi, care se misca incet si produc un sunet usor sunt mult mai interesante decat cele fixe si tacute.
Desi la inceput nu realizeaza ca ceea ce vede e chiar el insusi, bebelusul gaseste propria reflectie in propia oglinjoara. In jurul varstei de 3 luni, copilasul poate stabili o relatie cu reflectia sa si incepe sa-i zambeasca.. Cautati o oglinda pe care o puteti fixa pe o parte pe balansoar pentru bebelusi sau linga masuta de schimb. Una din fascinantele jucarii pentru bebelusi, este propria lui oglinjoara.
Cu timpul va descoperi tot mai mult lumea minunata cu jucarii tot mai atractive, potrivit varstei sale. Bebelusul adora muzica blândă, asa ca se bucura de un carusel atasat de patut – de unde poate sa il priveasca cum se misca si sa-l asculte.
Joaca in primul an de viata inseamna explorare. Bebelusii isi folosesc cele cinci simturi pentru a cunoaste noua lume interesanta din jurul lor: „Este acel obiect tare sau moale? Lipicios sau aspru? Ce se intampla daca il scap? Sau daca il introduc in gura?” Cea mai mare parte a jocului consta in „degustarea”, scuturarea, lovirea sau aruncarea acelei jucarii.
Cu cat copilul va inainta in varsta vom incerca sa ii achizitionam tot mai multe jucarii educative. Unele din cele mai interesante dintre ele sunt cartile cu sunete, pe care le putem folosi de la cea mai mica varsta si pana in clasele primare. Daca unii copii traiesc la tara si inca de mici aud sunetele animalelor, altii se nasc la oras si pot descoperi limbajul fiecarui animal cu ajutorul deschiderii unei carti cu sunete, continand animalele de la fermă sau alte imagini și sunete spectaculoase .
Copilaria este cea mai frumoasa varsta din viata unui om, asa cum frumos gasim si in cantece: o lume minunata, in care vom gasi doar copii/ o lume cu mult soare si mii de jucării educative .
Daca vrem sa dam o definitie pentru jucării , putem spune ca sunt obiecte create în general pentru a reda la scară redusă realitatea și a oferi copiilor miniaturi reprezentative ale lumii adulților. Jucăriile pentru copii pot constitui un liant al relațiilor dintre copii și chiar un suport moral oferit copiilor ca indivizi. Cu toate acestea și unii adulți dar și unele animale nedomesticate se mai joacă cu jucăriile.
Există jucării pentru fiecare din stadiile de dezvoltare a copilului. Astfel, copiii mici au jucării de obicei din cauciuc sau alt material elastic, care nu pot fi ingerate cu ușurință. Cu cât copilul este mai mare, cu atât jucăriile destinate lui sunt mai complexe. Apar jucarii din lemn, unele din cele mai simple jucării, setul de blocuri de lemn este una din cele mai bune jucării pentru dezvoltarea minții. Jucăriile ca mingea sau coarda învață copiii despre relațiile spațiale cu celelalte obiecte, despre relația cauză-efect sau relația acțiune-reacțiune.
Cititi articole interesante despre ultimele apariții auto .
În comertul cu jucării una din dilemele întâlnite este cine alege jucăria: copilul sau adultul? Pentru copil jucăria preferată este aceea care reflectă cel mai bine visurile și aspirațiile lui, dorințele sale de a fi mare, de a imita sau reproduce lumea înconjurătoare; pentru părinte impulsul educațional de a transmite valorile sale copilului se îmbină cu dorința de a-i oferi ceea ce i s-a refuzat în copilărie.
Parintele va alege intotdeauna jucarii educative, in functie de varsta copilului. De exemplu jocul Jenga este din categoria puzzle din lemn, fiind recomandat in jurul varstei de 3 ani plus. Este un joc in care poate fi angrenat si adultul si copilul. Jucăriile educaționale pentru copiii peșcolari sau școlari includ probleme de gândire logică , un puzzle, o metodă de rezolvare a problemelor sau o formulă matematică.
Jucăriile pentru adolescenți sau pentru adulți sunt din ce în ce mai complexe, ele explică fenomene fizice, relații matematice sau alte subiecte din materia învățată în școli și din viața de toate zilele. Pe vremea cand eram noi mici cele mai practicate erau jocuri de societate, cele mai cunoscute si care dateaza si in zilele noastre. Ca mod de definire prin jocuri de societate, intelegem distractia dintre un grup de persoane, care consta din intrebari si raspunsuri hazlii sau din dezlegarea unor probleme amuzante.
Dintre jocurile de societate cele mai vechi dateaza inca dinaintea lui Hristos. Senet este cel mai vechi dintre jocuri de societate descoperit în Egipt, datează din anii 3500 î.H. Mesopotamienii ne-au adus jocul table. Cu trecerea timpului regulamentul sau forma unor jocuri s-a schimbat. Europenii au creat șahul pe baza jocului chaturanga, editura Hasbro a creat Nu te supăra frate din pachiși . Deși stim ca jocurile de societate își au rădăcinile în trecutul foarte îndepărtat, acestea au devenit mai populare doar în ultimii 25-30 de ani.
Vedeți cum puteți trata durerile articulare .
In jocul nu te supara frate, fiecare jucator isi alege un set de pioni colorati si ii pune pe floricelele de aceeasi culoare din colturile plansei. Jucatorii dau pe rand cu zarul si deplaseaza pionii pe plansa in sensul acelor de ceasornic. Daca nimeriti cifra 6 la zar puteti sa mai scoateti la joc inca un pion. Cand nimeriti pe un spatiu ocupat de alt jucător, pionul acestuia va fi scos si readus in zona de start cu floricica.
Copiii de scoala primara au inteles lumea din jurul lor si acum isi vor desavarsi abilitatile care inainte reprezentau o provocare pentru ei. Tot acum, isi pot dezvolta pasiunile si talentele – daca i-a placut sa i se citeasca, va iubi lectura si va incepe sa citeasca singur. Daca ii placea sa asculte muzica, acum poate incepe sa ia lectii de pian.
Dorinta de a se conecta se extinde acum si la prieteni, pe masura ce copilul prescolar invata conceptul de „a da si a lua” din cadrul jocului colaborativ si impartasit cu ceilalti.
Abilitatile motorii, atat cele grosiere, cat si cele fine, se rafineaza in continuare. Va invata sa mearga pe bicicleta sau pe skateboard. Va petrece ore sa coloreze benzi desenate sau sa creeze o bratara din pietricele colorate pentru o prietena. Relatiile dintre el si colegii sau prietenii lui devin din ce in ce mai importante.